DE CROES, DE CROËS, DE CROOS, DE CROUS, DE CROY, DELACROIX, LACROIX

Het Naamboek van Pr. Debrabandere verklaart de naam als volgt: afkomstig van kruis, kruispunt of plaatsnaam.

Verschillende varianten werden bij de zoektocht gevonden bv. Vader met naam De Croes waarvan de kinderen soms De Croes maar soms ook aangegeven werden als Croes. Ook voor de peters en meters zijn verscheidene schrijfwijzen (zie titel) teruggevonden.

Waar de oudste voorouder Zeger (Victor) DE CROES geboren werd blijft tot hiertoe een raadsel, hij overleed in Hérinnes nu Herne in 1629. Later zijn 3 nazaten (Jacobi/Jacques, Egidius/Egide en Stephanus/Etienne) uitgeweken naar Mechelen en trekken daar zo een aparte lijn. De afstammelingen van Ghislain bleven in de regio. De afstammelingen van beide lijnen waren burgemeester, schepen, scriba, rentmeester, brouwer ...

Men kan in de stamboom bekende namen vinden zoals o.a. Joanna Maria De Croes getrouwd met Joannes Lucas Faid’Herbe; hij bouwde het Leliëndaal in Mechelen. Ze liggen beiden begraven in de Sint Rombouts Kathedraal. Het wapenschild op het graf toont 3 bussels “stro” voor Joannes Lucas Faid’herbe en 3 kroezen voor Joanna Maria want haar vader Stephanus (Etienne) was brouwer.

Van de tak rond Herne, Edingen, Hoves werden afstammelingen terug gevonden in Amerika.

Vele stukken konden nog niet aangeknoopt worden, alle gegevens zijn dus welkom.

Lees ook meer op Familie Stichting Uit welke beker

Betreffende de familie De Croes opgezocht door de auteur van deze pagina : Jenny-Marie Dictus neem kontakt per e-mail.


Bron: Webmaster Best viewed 1024 x 768